ISMERD MEG ŐKET IS A KERESZTÉNY RANDIN!


ONLINE RANDIZÁS INGYENESEN, KERESZTÉNY MÓDON EGYEDÜLÁLLÓKNAK: WWW.KERESZTENYRANDI.HU!

ISMERD MEG ŐT IS A KERESZTÉNY RANDIN!

KERESZTÉNY RANDI: EGY OLDAL NEM CSAK DIPLOMÁSOKNAK!


A Blasius Info - Gyakori Kérdések oldalának hirdetése. - család - hírek - haza - magyarországon - politika - fórum - kultúra - nemzeti - képek - történelem
KÉRDEZZ BÁTRAN, VÁLASZOLJ OKOSAN!
www.gyakorikerdesek.blasiusinfo.hu


ADJA FEL ÖN IS INGYENES HIRDETÉSÉT AZ APRÓ NET OLDALÁN!

Adja fel ingyenesen hirdetését az Apró Net oldalán és az hamarosan célba ér!

Vissza az oldal tetejére. - politika - képek - történelem - nemzeti - haza - magyarországon - kultúra - fórum - család - hírek

FŐOLDAL / HÍREK / Ravaszul kavar a székelyeknél Basescu

A Nemzeti Fórum Egyesület pesterzsébeti szervezetének Ravaszul kavar a székelyeknél Basescu című cikkének az illusztrációja. - család - politika - nemzeti - történelem - fórum - hírek - magyarországon - képek - haza - kultúra A román elnök Székelyföldön nyaral, a kis Botonddal karikázik, háborog az utak állapotán és liberálisabb nyelvoktatást követel. Az RMDSZ-es politikusok szerint csak blöfföl, hogy szavazatokat vadásszon a magyar párttól.
Traian Basescu román elnök szokatlanul látványos gesztusokat tett augusztusban az erdélyi magyarság felé. Két héten belül másodszor érkezett Székelyföldre szerdán. Elvben nyári szabadságát tölti, de közben folyamatosan kampányol. Beszélget a helyiekkel, magyar kulturális rendezvényeket látogat, és sokszor elmondta, hogy remekül érzi magát a csodálatos vidéken. Basescut a magyar kisebbség egyelőre egyetlen pártja, a kormányzó RMDSZ tavasszal még magyarellenességgel vádolta.
Az RMDSZ-es vezetőknek gyanús az elnök mostani túrája, egy részük szerint kifejezetten a párt ellen irányul. Basescu azokat a településeket látogatja, ahol az RMDSZ-szel rossz viszonyban lévő, bejegyzési kérelmét éppen a múlt héten benyújtó Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) a legerősebb. Szász Jenő, az MPSZ vezetője napokig várta, hogy Basescu beugorjon irodájába, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalba. Az elnök tervei azonban kiszámíthatatlannak tűntek, nem volt hivatalos programja, hanem nyaraló túrázóként járta Székelyföldet. Végül péntek este beugrott Szász Jenőhöz és utána együtt mentek a Míves Emberek Sokadalmába.
Az RMDSZ megbuktatta volna
Basescu és az RMDSZ viszonya idén romlott meg nagyon. A kormányon lévő RMDSZ csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelyben több román párt előbb az alkotmánybírósággal, majd népszavazással akarta leváltani Basescut. A Basescu-ellenes kampányhoz csatlakozó pártok szerint az elnök rendszeresen átlépte jogkörét. A román alkotmánybíróság azonban nem látott okot Basescu eltávolítására. Márciusban ezért népszavazást írtak ki, ahol a Basescu-ellenes koalíció csúfos kudarcot szenvedett: a választók többsége az elnök mellé állt. Az egyik legnagyobb pofont épp az RMDSZ kapta. A párt arra szólította fel választóit, hogy az elnök ellen szavazzanak. Ehhez képest a legmagasabb arányban épp Kovászna (83%), Kolozs (79%) és Bihar (78%) megyékben szavaztak az elnök maradása mellett, igaz, a részvételi arány az országos átlag alatt volt. Mindenesetre a magyar nemzetiségű választók többsége 1990 óta először nem az RMDSZ kérésének megfelelően szavazott. Markó Béla pártelnök pedig lemondott miniszterelnök-helyettesi pozíciójáról. A hivatalos bejegyzésére váró, az RMDSZ jobboldali riválisának számító Magyar Polgári Szövetség viszont arra kérte szimpatizánsait, hogy támogassák Basescut.
Miközben az elnök nem hivatalos úton van Erdélyben, több nagy feltűnést keltő bejelentést is tett. Utoljára azt javasolta, hogy az általános iskola első nyolc osztályában a magyar anyanyelvű gyerekek idegen nyelvként tanulhassák a románt. Hozzátette, hogy a román tanároknak minden esetben kétnyelvűnek kellene lenniük.
A terv megvalósulása régi vágya az erdélyi magyaroknak. Nagy hátrányt jelent a magyar tanulóknak, hogy a román órákon ugyanazt várják el tőlük, mint a román anyanyelvű iskolásoktól. Basescu felvetése tehát fontos és a magyarság számára kedvező. Az RMDSZ szerint viszont az elnök többet árt, mint használ. Basescu bejelentése után a sajátján kívül (Demokrata Párt), máris az összes román párt jelezte, hogy ezt a javaslatot nem szavaznák meg.
A parlamenti pártok a márciusi sikertelen elnök-buktatási kísérlet óta elvből nem támogatnak semmit, amit Basescu javasol, az elnök eleve tudhatta, hogy ötlete nem valósulhat meg a közeljövőben. Ráadásul az elutasítók között van az RMDSZ koalíciós partnere, a Nemzeti Liberális Párt is (a két párt alkotja a román kormányt, de az ellenzéki szociáldemokraták támogatására szorulnak). Ötletével Basescu vagy koalícós konfliktusba, vagy megalkuvó pozícióba kergetheti az RMDSZ-t.
Asztalos Ferenc
Lakatos András, az RMDSZ oktatás-politikusa szerint az egész témát csak azért vetette fel Basescu, hogy erősítse az RMDSZ és MPSZ közti megosztottságot. Asztalos Ferenc, a román parlament tanügyi bizottságának RMDSZ-es elnöke szerint az elnök kijelentése "pusztán populista elszólás" volt, nyilatkozta az Új Magyar Szónak. Kelemen Hunor, az RMDSZ Basescu-ellenes kampányának volt vezetője szerint a 90-es években éppen Basescu akadályozta a hasonló terveket tartalmazó tanügyi reform elfogadását.
Basescu másik hangzatos kijelentése székelyföldi látogatásán így hangzott: "Megengedhetetlen, hogy ilyen szép környéken széttörd a kocsidat" - ezzel arra célzott, hogy a magyarlakta vidékeken a román átlagnál is sokkal rosszabb állapotban vannak az utak. Az RMDSZ szerint ez a felvetés is szemforgató. Emlékeztettek, hogy a 90-es évek második felében Basescu szállítási miniszter volt, így egyike azoknak, akik költhettek volna az utakra.
"Nagyon örülök, hogy Basescu úrnak végre sikerült eljutnia erre a vidékre is, és láthatta a hiányosságokat. Azok az utak ellenben, amelyeken ő járt, nem megyei, hanem országutak, amelyek még az ő minisztersége idején sem kaptak pénzt felújításra." - kommentálta Basescu felháborodását Demeter János, a Kovászna megyei tanács elnöke.
"bűnnek számít az is, hogy küzdöttünk, lobbiztunk az erdélyi utak feljavításáért, a magyar települések segítéséért."
Másrészt az RMDSZ négy tisztségviselője ellen éppen azért indítottak tavasszal eljárást, mert a Korrupcióellenes Nemzeti Ügyészség vádja szerint etnikai alapon, magyar-lakta vidékeknek osztottak fejlesztési pénzeket, többek között útépítésre. Az RMDSZ akkoriban úgy vélte, hogy a támadás mögött Basescu állt, aki így bosszulta meg, hogy az RMDSZ a leváltását követelte. Markó Béla még tavasszal így fogalmazott egy sajtótájékoztatón: "bűnnek számít az is, hogy küzdöttünk, lobbiztunk az erdélyi utak feljavításáért, a magyar települések segítéséért." Ugyanakkor Szász Jenő MPSZ-elnök szerint nem kellene ennyire kételkedni Basescu jóindulatában: "A nyitottságot jóhiszeműen kell fogadni" - mondta az MTI-nek.
Túrós-kapros fánkok Kommandón
Az RMDSZ azonban hiába bizonygatja, hogy Basescu magyarbarát ötletei álságosak, az elnök Székelyföldön fürdik a népszerűségben. A Magyar Hírlap riportja szerint ahol csak megfordult, ott fényképezték, feleségét virágokkal halmozták el. Kommandón Erdélyi László családja túrós-kapros fánk-vacsorán látta vendégül az elnököt, aki később azt mondta, csak öt percre akart beugrani, de végül két órát maradt. A végén a két és fél éves Erdélyi Botonddal még karikákat is dobált.
A Romana Libera című román lap szerint Basescu szavazatokat gyűjt Székelyföldön. November végén EP-választások lesznek, és a magyarok megosztottak. Miközben az RMDSZ már jelezte, hogy két miniszterét akarja indítani, Tőkés László összegyűjtötte a független induláshoz szükséges aláírásokat, ráadásul addigra az MPSZ-t is bejegyezhetik. Az egymással rivális magyar jelöltek kiüthetik egymást, és az RMDSZ-ben egyébként is csalódott magyarok egy része átszavazhat Basescu pártjára, hogy ne vesztegesse el voksát. Sabina Fati, a lap publicistája így fogalmazott: "Basescu célja, hogy magához vonzza és tovább uszítsa az RMDSZ ellen a magyarokat." Ennek látszólag ellentmond, hogy pénteken Basescu azt kérte az RMDSZ-től, hogy egyezzen meg Tőkéssel. A püspökkel évek óta szemben álló RMDSZ-vezetők viszont ezt a javaslatot is kellemetlen kavarásnak érezhetik.
Tőkés László református püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Markó Béla
Basescunak hosszabb távú tervei is lehetnek a magyarokkal. A jelenleg országszerte rendkívül népszerű elnök azt akarja, hogy még az idén népszavazás fogadja el választójogi reformját. E szerint megszűnnének a listás szavazatok, és csak egyéni körzetekből lehetne képviselőt választani.
Az új törvény kifejezetten hátrányos lenne a magyarok számára, mert a román többségű körzetekben a magyar jelöltekre adott voksok nagy valószínűséggel elveszhetnek. Így a szórványban és nagyvárosokban élő magyaroknak, hogy szavazataik ne vesszenek el, kellene találniuk egy román pártot. Basescu nyilván a Demokrata Pártot ajánlaná figyelmükbe. Ha a választójogi reform nem menne át, akkor is van mit keresnie Basescunak a magyarok között. Az MPSZ 2008-ban mindenképpen indulni szeretne a parlamenti választásokon. Két magyar párt aligha érheti el a bejutáshoz szükséges öt százalékot. Ezt belátva szintén sok magyar dönthet úgy, hogy egy győzelemre esélyes román pártra szavaz inkább.
Forrás: www.index.hu

Eddigi olvasások száma:793

Vissza


ISMERD MEG ŐT IS A KERESZTÉNY RANDIN!

A KERESZTÉNY RANDI AKKOR IS INGYENES, AMIKOR HASZNÁLOD!


A Blasius Info - Gyakori Kérdések oldalának hirdetése. - kultúra - haza - család - hírek - képek - politika - magyarországon - fórum - történelem - nemzeti
BEST OF GYAKORI KÉRDÉSEK KÜLÖNBÖZŐ KATEGÓRIÁKBAN!
www.gyakorikerdesek.blasiusinfo.hu


ADJA FEL ÖN IS INGYENES HIRDETÉSÉT AZ APRÓ NET OLDALÁN!

Adja fel ingyenesen apróhirdetését 2 perc alatt, hogy naponta több ezren megtekinthessék azt!

Vissza az oldal tetejére. - család - kultúra - képek - magyarországon - haza - politika - történelem - fórum - nemzeti - hírek

Hogyha Facebook borítóképet keres a Facebook profiljára akkor jó helyen jár. Itt számtalan borítóképet talál!

INGYEN ELÉRHETŐ SZÖVEGES, FACEBOOKRA VALÓ BORÍTÓKÉPEK!
www.facebookboritokepek.blasiusinfo.hu


Weboldal Ajánlása | Programok | Fórum | Alapszabály | Főoldal


nemzeti - kultúra - fórum - politika - magyarországon - haza - történelem - család
Barankovics István Polgári Kör
  nemzeti - kultúra - fórum - politika - magyarországon - haza - történelem - család
Szellemi Termékeket Fejlesztő és Koordináló Kreatív Szövetség (SzFK)
webmester: Varga Balázs Imre
www.blasiusinfo.hu